maandag 1 september 2014

Spin in het web - In de stijl van Mondriaan



Benodigdheden:
- wit A4 papier
- grijs potlood/ gum
- liniaal
- stiften, in de kleuren: zwart, rood, donkerblauw en geel (of verf)

De kinderen beginnen eerst met de basis, namelijk het spinnenweb. Ze gebruiken hierbij een grijs potlood, zodat straks bij het tekenen van de spin, de potloodlijnen kunnen uitgummen.

Ergens op het papier wordt een stip gezet. Dit is het middelpunt van het spinnenweb. Vanuit dit punt worden er rechte lijnen met liniaal getrokken naar de zijkanten van het papier. De afstand tussen deze lijnen moeten ongeveer gelijk zijn. Niet te smal, niet te breed.

De rechte draden zijn nu getekend. Daarna worden de overige lijnen van het web uit de losse hand getekend. Zoals je op het voorbeeld kunt zien, zijn dit geen rechte lijnen, maar lijnen die iets naar binnen buigen. Ook hierbij geldt, zorg dat de afstand tussen de lijnen ongeveer gelijk is. En kijk goed, hoe verder je naar de buitenkant van het web komt, hoe groter de afstand wordt.

Het maken van de spin. Ieder kind tekent op zijn eigen manier een spin, natuurlijk wèl met acht poten.

De lijnen met grijs potlood zijn nu gedaan. Zijn de kinderen tevreden met het resultaat tot nu toe, dan gaan ze de spin inkleuren met zwarte viltstift. EERST DE SPIN, daarna pas het web. Anders krijg je de lijnen van het web door de spin heen te zien. De kinderen moeten opnieuw bij de rechte lijnen een liniaal gebruiken.
(Natuurlijk kan de stap om eerst grijs potlood te gebruiken ook overgeslagen worden)



























De basis is klaar, het inkleuren kan gaan beginnen. Mondriaan gebruikte in zijn schilderijen alleen de primaire kleuren, namelijk: rood, blauw en geel. (en zwart/wit) Enkele vakken van het web worden ingekleurd met deze kleuren. Ik heb in het voorbeeld gebruik gemaakt van stiften. Ook zou je hiervoor verf kunnen gebruiken. Zodra dit gedaan is, is de tekenopdracht klaar.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten