zondag 12 februari 2017

Kilometerlezen


Lezen is voor ieder kind van belang. In groep 3 en 4 vertellen we de kinderen al hoe belangrijk lezen eigenlijk voor je is.

Laatst moest ik een dagje invallen op een (voor mij) onbekende basisschool. Ik werkte daar een dagje in groep 4 en kwam daar het zogeheten 'kilometerlezen' tegen. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar de achterliggende gedachte vond ik heel mooi, vandaar dat ik het met jullie wil delen.

Wat is kilometerlezen eigenlijk? Bij kilometerlezen kiezen de kinderen zelf een stad/land uit, waar ze 'heen willen lezen'. Dit kan bijv. zijn Texel, Amsterdam of misschien wel Parijs. Samen met de kinderen zoek je uit hoeveel kilometer dat van hun woonplaats af is. Leuk om hierbij klassikaal Google Maps te gebruiken. Zo krijgen kinderen zicht op de afstand van allerlei plekken in Nederland of misschien wel Europa.

Aan de hand van een format die ik heb ontworpen, worden de routekaartjes uitgeprint en in het lokaal opgehangen.

Iedere dag houden de kinderen op een formulier bij hoeveel bladzijdes (en dus kilometers) ze lezen. Aan het einde van de week tellen ze het aantal kilometers bij elkaar op en vullen dit in op hun routekaart. Is het doel behaald? Dus heeft het kind naar de plek toe gelezen? Dan kan er een klein feestje worden gevierd. Dit kan natuurlijk op allerlei manieren worden ingevuld.
De kinderen in mijn groep zijn in ieder geval al erg enthousiast!

Extra: de kinderen in mijn groep gaven aan dat ze ook graag thuis kilometers wilden maken. Hetzelfde formulier dat ze in de klas dagelijks invullen, heb ik ze ook meegegeven naar huis. Zodra deze vol is nemen ze hem mee naar school en mogen ze ook deze leeskilometers invullen op de routekaart.

Download hier de bestanden:
- Format kilometerlezen (routekaartjes)
- Format kilometerlezen (formulier)
- Poster kilometerlezen

5 opmerkingen: